Wat voegt kleurgebruik toe aan uw 
Kleuren spelen een grote rol in het gevoel dat we ergens bij krijgen. Deze kleurassociaties worden onder andere gevormd door cultuur, mode, ervaring, persoonlijke voorkeur en kleurbeleving. Het menselijk geheugen is vatbaar voor visuele prikkels en daar is kleur er een van.
Eerste indruk.
Volgens onderzoek van het Institute for Color Research denkt een webbezoeker binnen 90 seconden te weten met wat voor bedrijf hij te maken heeft. Dit wordt maar liefst voor 62 tot 90 procent bepaald door het toegepaste kleurgebruik. 

Vertrouwen.
Veel webhops zijn blauw, denk aan Bol.com, Greetz.nl, Wehkamp en Coolblue. Blauw straalt vertrouwen en veiligheid uit, eigenschappen die nog steeds belangrijk zijn voor consumenten om tot een online aanschaf over te gaan.

Call-to-action.
We zien veel bij webshops hun conversie stijgen met het gebruik van een oranje button. Wat blijkt is dat de call-to-action button het beste zo tegenstrijdig mogelijk in kleur moet zijn met de rest van de webshop. Zo wordt er aantoonbaar meer aandacht getrokken.

Betekenis kleuren

ROOD
De biologische effecten van rood zijn stimulerend en activerend. De kleur verhoogt de hartslag en ademhaling en wekt eetlust op. Rood is een warme kleur die aandacht trekt en geassocieerd wordt met het lichaam. De kleur van bloed is de kleur van leven, vitaliteit, energie, kracht en passie.
BLAUW 
De kleur van de lucht en de zee, de lievelingskleur van veel mensen, wordt geassocieerd met rust en vrede. Het is een kleur die staat voor de geest, intelligentie en verstand. Blauw wordt gezien als de kleur van vertrouwen, duidelijke communicatie en betrouwbaarheid.
GROEN
De kleur van de natuur ontspant het zenuwstelsel en onderdrukt honger. Groen kan de bloeddruk verlagen en is rustgevend. Daardoor wordt groen ook wel geassocieerd met genezing, gezondheid en balans, maar ook met hulp, harmonie en groei. Denk aan Spotify en Intratuin.
ROZE
De kleur roze is een overwegend vrouwelijke kleur, die zowel speels als passioneel wordt gezien. Deze zachte tint van rood ontspant en verzacht en wordt als kalmerend ervaren. De speelse associaties zijn energie, vrolijk, zoet, jeugdig. Passionele associaties zijn liefde, drama, flirten en spannend.
Geel
De kleur van de zon is een vrolijke opvallende kleur, die het brein, denkproces en zenuwstelsel stimuleert. Geel wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk. Deze kleur stemt vrolijk en positief. Geel geeft focus en doelgerichtheid.
ORANJE
Oranje is een aandachttrekkende kleur die warmte en enthousiasme uitstraalt. De warme kleur staat voor vrolijkheid, optimisme, plezier, kracht, energie, aandacht, beweging, creativiteit, speelsheid en toegankelijkheid.
KIEZEN VOOR DE JUISTE KLEUREN

Het is belangrijk om de juiste kleuren te gebruiken op je website of webshop. Kleuren bepalen de sfeer van je site, goed kleurgebruik vinden bezoekers prettig en zorgt ervoor dat ze langer blijven en vaker terugkomen. 

Je kent vast wel het idee dat je non-verbale communicatie een belangrijk aandeel heeft in de manier waarop je bij iemand overkomt. Dit is te vergelijken met het kiezen van de juiste kleuren voor een website. Het gaat dan niet zozeer over een percentage waarmee de keuze van je bezoekers wordt beïnvloed, maar over het idee dat de gekozen kleuren een belangrijke invloed hebben op het gevoel dat een bezoeker bij jouw website krijgt en je er goed aan doet om dit in je voordeel te laten werken.

Kleurcombinaties zijn niet alleen belangrijk voor het kiezen van de juiste algemene kleuren voor een website, maar ook voor andere onderdelen die belangrijk zijn voor de ervaring van je bezoekers. Zo is de leesbaarheid van de tekst op je website afhankelijk van de het contrast tussen kleuren. Uiteraard wordt er over het algemeen gekozen voor zwart op wit.